Motto Vol. 4 (a quick review)

Akhirnya karena inini dan anunu, Revelin batal ikutan kompilasi ini. Gak perlu alasan gimana-gimana sih, cuma memang susah ngatur jadwal kalo satu band kerja semua.

But nevermind that, saatnya membahas album kompilasi ini.

Langkah awal… ke mana?

Jejepangan itu merupakan satu niché market yang cukup unik. Eksklusif, tapi cenderung pelit dalam perkara ngurusin band-bandnya. Instead of: “belinya di mana?”, kita punya: “download di mana?”; dan instead of: “tiketnya berapa?”, kita punya: “ada freepas nggak? Gue pura-pura jadi kru deh.”

Thus, merilis sesuatu secara gratis seperti album Motto ini adalah pilihan yang masuk akal untuk survive. I mean, buat dapetin live kan makin banyak yang sikut-sikutan, persaingan makin ketat dan cara terbaik buat dikenal adalah dengan punya karya.

Beberapa track memang berkesan, lepas dari gue kenal para performersnya. Dan sebagai pecinta glam rock tentu nggak mungkin gue bisa nggak dengerin Tiger’s Eye – Amakusa lagu yang konon terinspirasi dari kisah gue waktu belajar tinju sama Rocky Balboa (kalau lo percaya hoax ini, gue ga heran kalo lo juga percaya Jakarta bisa ga macet di tangan Foke) ini merupakan nomer yang sangat kencang dan menohok untuk membuka sebuah album. Sesuatu yang akan gue sayangkan kalau cuma stuck di Jejepangan aja.

No, seriously. This is one good shit that deserve more spotlight. Apalagi dengan pergerakan musik Indo sekarang, carilah gig yang ada di luar comfort zone band-band komunitas.

Clearly gue nggak akan bisa objektif dalam membahas Romansa – Murasaki. All I can say is… get a fucking permanent bassist, godammit. 2012 nih!

Sebenernya, yang bagus dari lagu ini adalah penulisan dan tema liriknya sih, ga common-common amat dan sangat meninimalisir penggunaan kata “cinta”.

Seriously, get over that word.

Oh, and the mixing is great.

And if you still don’t get it, I was in the fucking band, and I’m still helping them working on this and that. Objectivity can run out of the window, bichaaaaaz!

Tapi omong-omong soal keluar dari comfort zone, Murasaki dan HoneybeaT itu sudah mulai bergerak dari batasan komunitas juga. Lagu Rupa-Rupa dari HoneybeaT ini juga menunjukkan kelas mereka yang lebih dari sekedar “band cover” doang. Masih bermain di area aman juga sih, karena “Jazz” yang ada di lagu ini pun masih ada dalam batasan Jazz yang bisa diterima telinga umum.

It’s not a bad thing, as a matter of fact, it IS a good thing. Seriously, you don’t want to stuck here forever, you need to spread your market more than your peer and get recognized by the world. Banyak part “manis” di lagu ini, tapi dua hal yang sangat gue suka adalah suara dari keyboard dan gitarnya. This song is the prime example what they meant when they say the word: “cozy”.

Depapepe is never my cup of tea. I guess that’s pretty clear why I can’t talk much about Sparkle Days – Momiji ini. It’s a well-made song, that’s one thing for sure. But it’s passable for me.

No, not because it’s bad or anything. It’s a matter of a personal taste. I still say that if you love Depapepe kind of music, you’d love this song.

…and here come the weird part. HaChi ini beneran band jejepangan? Mungkin gue kurang gaul atau gimana ya sampe nggak tahu, cuma gue bener-bener vaguely can recall any Japanese influence or reference in this song. It’s not bad, it just feel misplaced =/. I’d give the benefit of objectivity; the song is o-kay… and just okay. It has the one hit wonder material for last year’s Indonesian pop scene, and it surely serve its purpose as a pop song, but like I said… misplaced.

Uh yeah, and the song is galau tudemeks. Serve the purpose of the band’s name, dare I say–

The next song is… [BOX] – Seize. again with cup of tea, this song definitely is not something for my heart. Subjectively speaking, It’s because I always crave for a badass male vocalist. No unique technique, no complication, just plain in-your-face balls-to-the-walls rock.

Well yeah, we have Amakusa for that. but seriously, only one? Grow some balls, men!

But hey, this section isn’t about Amakusa. Let’s focus on the band, Seize. In a very objective way, it’s a beyond decent rock song. Sure, it still have a lot of flaws here and there, but I can see the problem is probably, probably, probably, they don’t have a good producer just yet. Or a good soundman, sayang lagunya lho.

I want to see them live, I bet they kick more ass on the stage. Seriously, this is one of those band that sounds MUCH better on stage; something like Andra and the Backbone.

And X-Shibuya is obviously a DIR EN GREY cover band. Yes, DIR EN GREY, not Dir en grey. Diru’s hardcore fans would know the difference by just seeing the capitazation, ain’t y’all?

What’s with the statement? It’s simply because I can’t love this track. Yes, it’s a good metal track with definitely decent arrangement and great solid sound. Tapi Cia yang disebut beberapa orang sebagai “Kyo nya Indonesia” gagal memuaskan gue (not in THAT way, mind you). No, not because he’s bad, it’s completely the other way around. It’s because he’s so good on being Kyo, he’s miss the part where he’s supposed to be Cia.

And why I’m focusing on one person only? Because it’s crystal-clear that he is the band. Like Axl Rose, Yoshiki, or Ahmad Dhani, the band run with one man steering the wheel. While it’s a good thing because it will keep the consistency of the music, but once that person trip the whole band will fall apart.

Oh, on side note, kalau di lagu sebelumnya gue cukup yakin kalau Seize akan sangat keren di panggung, X-Shi akan kesulitan untuk menjaga kualitas lagu ini seperti kualitas rekamannya kalau live. Ini masalah umum yang dimiliki band-band dengan satu vokalis, tanpa backing vocal decent, sementara lagu di rekamannya ada beberapa lapis vokal di saat yang bersamaan. Unless you have a pretty good sequencer operator, you’ll lost the main selling point of the song, a layer of vocal, that is.

Oh, Blodwen. I was a fan of Le Sacralist and also a fan of Private Joker. How can I NOT love this band? They put up a pretty heavy shit tho’, definitely not everyone’s cup of tea, but there will be no argument that this is a good song.

But yeah… limited market. It’s gonna be a bumpy road in a long run, but hey. They’ve run long enough to know how bumpy the road is. I’d love to hear a song with more single-material tho’, something more radio-friendly. I hate to repeat myself, but this is a pretty heavy material, lagu-lagu lain jadi kebanting.

Tokyolite definitely is the next big thing that’s still have a lot of space to improve, yet already have solid ground to stand. Masih terasa kegugupan di vokalisnya sih, cuma itu bukan masalah yang segitu berasanya, it will gone by the time goes by.

But one thing:

Get. A. Freaking. Soundman.

I love the song enough to listen to ever detail of the audio that’s not a release-material yet. Serius deh, mixingannya masih mentah banget, menutupi banyak bagian yang harusnya bisa jadi keren. It’s a pity that a great song ended up sounds not as good as it should be. I’ll be waiting for more material, seriously.

…okay, second wtf moment. I’ve prepared myself for a heavy rock stuff, since the band’s name is Volcanoes. This is like Greenland which in reality is covered by ice, or Iceland which in reality is pretty green. I mean, try to advertise yourself like HaChi. You’d expect the galauness from the beginning, knowing the band’s name is similar to the saddest bee alive.

(Yes, I just have to use this joke)

But I digress. The fact that I’m not into the genre (and the false expectation) kinda push me aside from reviewing this track. Just for the sake of objectivity.

Oh, one objective comment: sound-fucking-man. I don’t know what went wrong, but several bands sounds really good, while some others simply sounds… like it’s unfinished. I mean, damn, kasihan lagunya, sayang bandnya. Materi bagus kalo kurang well-executed malah bikin sebel.

I mean, kalau jelek kan bisa dikatain, ini nggak jelek, jadi malah jadi kayak… “HARUSNYA BISA LEBIH BAGUS TAUUUUK!!!”

Lagu Yume yang ada di album ini juga lagu lama dengan vokalis baru, CMIIW. It’s a pop song, to say the least. It is what it is, shows us every good cliche of a pop song as well as the decent execution. It’s like hearing Vierra with a much better vocalist. And it’s not a bad thing, I love Vierra. Yes, the song is a bit generic, but it actually know its place and not pretending it’s bigger than it actually is.

And that’s actually make it sounds a bit better. It’s pop, but it’s an honest pop and I appreciate it.

Oh, and the sound quality is good on this track. Very well-executed and marketable. Now get out and get serious on the music!

Umm…

Yeah, problem with sound (again). Gue rasa Dai*Shi sudah cukup terkenal sebagai band yang memiliki karakter sound yang unik, tapi di lagu ini entah kenapa semuanya terdengar datar; well, nggak datar sih, lebih tepatnya ngawang (entah apa bahasa Indonesia yang tepat untuk ini). Komentar masi sama dengan beberapa lagu di atas, sayang lagunya.

Wyvern is good. Really good. The arrangement is solid and the flow of the song is great. Plus, the vocal is way above the standard. But sadly, there is still a downside… on mixing.

Again.

I think I have the conclusion that some of the band only have musician and manager on their team. No, it’s not enough. It’s never enough. You need someone who knows and understand the music producing on your team to keep the quality good AND consistent.

Something that I guess Amakusa, Murasaki, X-Shibuya, HoneybeaT, and Blodwen already have.

Okay, Purei. Where do I start… this song only have one flaw. Only one, but it’s extremely fatal. This song isn’t a single material, it’s a filler material. This is the 7th or 8th song in your own album, not a compilation. You’d want an anthemic catchy tune on this kind of album to catch the audience’s attention. Yes, Blodwen also didn’t put a “single-material”, but they song was way more powerful and iconic. It’s a marketing gimmick, not something a band should be aware of, but since most of us are self-managed, I think it’s just make sense if you’d want to learn a thing or two about this matter.

Ohai, J-Rocks Foru. Well, despite of all my hatred toward J-Rocks, I think I’ll give this song a chance.

When they become Peter and deny the connection between them and L’arc, I was pretty cool with that. But then I took a meme on my knee.

(Oh yeah, if you want to deny something, at least be consistent about it.)

But Foru actually did a pretty good job ending this compilation. Simple anthemic song is definitely how you want to end an album. And hey, at least they admit from the beginning that J-Rocks inspire them… aren’t they?

I’m not a good judge, or so they say. I’m foul-mouthed and highly subjective. In case you didn’t realize it, I have the link to the songs up there, go listen and prove me wrong (or right) :D.

(originally posted on: 

Piece(s) From L’arc’s Jakarta Concert

I’m not a fan of L’arc en ciel.

Gue rasa semua orang yang kenal gue udah tahu, dan siapapun yang baca blog gue tahu siapa-siapa aja musisi Jepang yang sangat gue idolain. Semuanya udah gue tulis kayaknya.

Oke, kecuali hide.

…dan Dir en grey.

Tapi dua nama di atas kayaknya udah banyak yang tahu, so what the hell lah yah.

Dari fakta itu, banyak yang ternyata cukup kaget ketika gue nonton konser L’aniversary di Senayan tanggal 2 kemarin. Tujuan gue jelas sih (selain karena “why the hell not?”), gue pengen naikin jumlah penonton, minimal satu, untuk bikin konser ini lebih penuh dan ngebuka mata promotor Indo kalau pasar penonton musik Jejepangan itu sebenernya cukup gede.

Call me naïve, but that’s how I view that.

Momen yang paling berkesan buat gue dari konser ini bukan dari L’arc nya sendiri, sebenernya. Momen yang paling berkesan adalah ketika gue ngobrol-ngobrol sama penonton di area reguler (where I watched the show, sebelum kebawa arus ke premium waktu pagar dibuka pas bagian akhir konser). Di sini gue ngobrol sama anak-anak Jejepangan (yang–jujur aja–salah satunya agak smelly gara-gara keringetan massively; Cheeses) dari Jepara dan Semarang, beberapa pada ngobrol sendiri dengan logat médok yang beda-beda.

A melting pot. Something I always wished for ever since I joined this community.

Yah tetep aja ada yang sok elit sih setelah acara selesai. Cocksucking hipster.

But nevermind that manwhore, let’s talk about the show!

Salah satu yang gue suka dari acara ini adalah; bahkan non-fan kayak gue pun bisa menikmati. Oke, selain akustik lapangan yang agak ngeselin di belakang sih, lapangan ini kurang bagus buat sound segede ini. Bassnya Tetsuya jadi agak ngegulung, dan gitarnya Ken suka timbul-tenggelam. It’s a pity, I know, cuma ya ga masalah juga sih, karena di bagian akhir (waktu playlistnya sudah gue kenal semua, har-har) gue tergeser ke depan FoH; tempat terbaik untuk mendapatkan sound mumpuni.

Another thing yang gue sangat suka, mereka bener-bener berusaha untuk berhubungan (not in that sense) dengan para audiens yang dengan bahagia pamer bikini yang dihiasi lighstick.

OH YOU KNOW WHO YOU ARE XDD

I’m an old person, gue cuma kenal lagu-lagu lama (not a fan, remember?) Tapi gue juga nggak bisa pungkiri kalau banyak lagu yang menarik gue ke… yah masa-masa di mana gue bermimpi menjadi guru yang paling keren sedunia.

Yes, THAT anime.

What else ya?

Sebetulnya kesannya banyak sih, terutama maksimalisasi penggunaan LED screen supergede di belakang yang dipadu lalampuan gede yang bisa ngalahin LED di Mall Taman Anggrek.

Oke, nggak juga sih, gue yakin tagihan listrik MTA masih tetap lebih gede.

All the skits are obviously hillarious. Youtube them, I won’t talk much about it because I think you’d know about it already.

Again, I put a really high hope on what’s coming after this show.

Yes, Luna Sea please?

Pretty please?

With sugar on top?

With sushi on my abs and whipped cream on my nipples?

…you get my point lah yah.

(originally posted on 

CD, mp3, and 2012

This was written back in 2012 when we have yet to have proper streaming service and digital marketplace, so some stuffs might not so actual anymore, hahahaha.

Jadi kemaren gue nemu MelOn.

It’s kinda cute, mengingat beberapa minggu yang lalu sempat ada pembahasan pembahasan mengenai ini di twitter dengan the almighty @midahn alias Jupiter (atau Julius yah? lupa) Aryo Verdian atawa J.A.V yang dikenal khalayak sebagai Otong Koil mengenai jualan lagu. Ya, intinya adalah dia (dan gue juga sih, yang ikutan partisipasi) berpikir bahwa jualan CD di jaman ini nggak make sense. Demi kebaikan ego gue yang nggak suka quoting, mari gue taro pemikiran gue aja yah.

Apa impian para musisi?

Punya pacar supermodel, mansion gede, dan mobil sport berjejer? IYA, tapi bukan impian yang itu. Impian yang paling mendasar itu adalah impian ingin lagunya didengar, kalau bisa dibeli orang. Banyak keluhan bahwa belakangan ini industri musik sedang terpuruk karena pembajakan merajalela, CD dianggap terlalu mahal, dan para musisi ramai-ramai jualan RBT.

Idealis yah, buat gue RBT itu konsep yang ngaco. Lo beli musik dengan bitrate rendah, suara acakadut dan berakhir didengar orang, bukan dinikmati sendiri.

But hey, it sells.

Gue coba merenungkan sedikit mengenai masalah ini. Kenapa RBT itu laku? Dan ternyata jawabannya lebih simple dibanding yang kita semua mungkin pikirin: kemudahan akses.

Kenapa jualan CD nggak laku dan download itu ramai? Coba lihat sekeliling kita dan perhatikan. Mungkin dari 1000 orang, yang pakai mp3 player (baik dalam bentuk handphone, mp3 player abal-abal, sampe sekelas iPod) itu ada 999 orang, sementara yang 1 pake discman. Kebanyakan orang cuma menggunakan CD di rumah atau di mobil. Di rumahpun kayaknya kebanyakan pakai laptop/komputer dengan mp3 player. Face it, yag kita hadapi adalah perkembangan teknologi yang merubah pola hidup orang menikmati musik. It’s inevitable, perlahan CD pun masuk ranah “konservatif” (kalau nggak mau dibilang kuno) bersanding dengan kaset dan kawan-kawan.

Lalu apa yang kita (well, musisi) bisa lakukan untuk mendorong kalangan yang bukan “penikmat musik” (yang menuntut kualitas audio setinggi-tingginya) dan “fans” (yang pasti beli CD, atau kaset, atau bahkan vinyl) untuk membeli hasil kerja keras kita demi kita meraih sesuap nasi dan segenggam berlian?

Kalau ingin kaya, duitnya para musisi sekarang berceceran di jalan. Ngamen lah istilahnya. Jalan, manggung, tur, jual value musik itu di atas sana. Penjualan lagu? Go digital.

Orang males beli CD dan mengkopi lagu-lagunya ke dalam gadget mereka, itu jelas. Bukan hanya perkara kemalasan sih, ini juga perkara gaptek. Mereka lebih suka langsung download, copy, atau stream. Di sinilah kita mengkompromikan idealisme kita. Biarkanlah mereka download, biarkanlah kualitas audio yang mereka dapatkan tidak maksimal, yang penting mereka bisa mendengar dan menilai lagu kita.

Di sinilah kenapa gue merasa cukup senang ketemu MelOn. Para pendengar bisa mendownload musik pilihan mereka, dengan sedikit biaya yang ditarik lewat pulsa atau bayar langganan. Sistem sekali bayar langganan (terutama yang lewat pulsa) ini menurut gue sangat sesuai dengan kondisi pendengar musik kita belakangan ini yang males ribet. Karena mereka tinggal beli pulsa yang ada di tiap tikungan, sekali-duakali ketik-klik dan voila, lagunya sudah mereka bisa dengar tanpa perlu jauh-jauh beli CD. Logika yang sama dengan RBT yang sangat populer itu. Dan kita sebagai musisi masih mendapatkan hak kita sebagai pembuat lagu tersebut, no?

Ini win-win solution yang cukup fair, dan potensial juga untuk para musisi mandiri bisa menjual lagu mereka tanpa perlu banting tulang ngejar-ngejar label atau gerilya distro ke distro demi rantai distribusi yang kadang mentok karena kurang jaringan. Dan minimal kalau ada fans di Palembang, Ujung Pandang, atau Gorontalo, mereka bisa membeli lagu band indie dari Bandung secara legal tanpa terbeban ongkos kirim.

Agree? Disagree? Your choice :D.

(Honestly, I’m learning more about them right now. Semoga aja Revelin bisa ikutan rilis di sana juga.)

Just Another 2 Cents

Today I had a talk with Mrs. Myra Brown (no relation to Chris Brown), speaker from U.S. Embassy on one of @america’s event. The talk was kinda random, so there wasn’t really any conclusion from that. But that’s not what I’m gonna write now.

During the discussion, there’s one statement that I actually disagree, but also agree at the same time:

“Superstition holds us back.”

Well okay, we were talking about Robert Johnson and the mumbo-jumbo about occultism (Hoodoo, to be precise) behind his death. I was curious and ask about it because I thought occultism tied firmly with the culture of a society, thus might give another point of view about the society itself because in every culture we have occultism. Shaman, Druid, Witch Doctor, Oracle, you name it.

The talk between me and her kinda derailed after that, because “spiritualism” vs “science” always derail any kind of discussion. Like I do right now with my writing, so let’s go back to the subject.

Do(es) superstition(s) really hold us back? The answer is yes and no. Why is that? It depends on where do you put the superstitions at.

Let’s put it this way;

Robert Johnson is dead. His song, Crossroad and Hellhound on My Trail give clue about the occultism, but rumour also said that he’s been poisoned because he slept with someone’s wife (wives make much more sense, btw. He’s the first rockstar anyway).

In superstitious point of view:
“He’s being killed because he made a pledge with the devil on the crossroad in exchange of the whole popularity.”

In non-superstitious point of view:
“He slept with someone’s wife. Duh.”

Okay, the language is kinda cynical, but you get my drift.

My problem with these statement is: they both conclude. Yes, both of them give conclusion and use their belief as the base for it.

Let’s use another example. This isn’t exactly apple-to-apple, but what the hey~

Religious point of view:
“God exist because the Holy Books said so and I believe that.”

(Yes, I put “superstitious” and “religious” in the same equation, sue me.)

Scientifical:
“God don’t exist because there’s no scientifical proof that He exists.”

Same problem; conclusion. Religions (superstition, and all that jazz) are basically philosophical. And what are the base of philosophy?

Question.

The deeper you learn about religion, the more questions you get. Is God an entitiy with his own mind or the whole universe by itself? Is He a “he” or a “she”? If He exist and all-loving, why do we still suffer?

When you question, not merely believing it, you’ll learn more about your belief and broaden your mind.

Same apply to science. When you conclude that: “God is not scientifical, period,” you actually being non-scientifical.

Why? Because when you conclude that something don’t exist because there’s no proof, at the same time you also don’t put any proof that He don’t exist.

See the loophole here? To say something true/false, you need to give hard, unbiased evidence that’s more than just a theory. Even the Big Bang Theory explanation started with: “Scientists believe that…” as make sense as it is, it’s still a theory.

The skeptical scientists have conducted experiments to prove there’s “no afterlife” and along the way, they created many unrelated discovery that, though not related to the “afterlife” question, benefit the humanity in one way or another.

On the flip side, the superstitious scientists (yes, they exist) try to prove the existence of the “afterlife” and “spiritual being” and the rest of the story went like the previous one.

Okay, maybe not as useful, but it’s still something new.

And not to mention, the fear of “higher being” also build the base of the modern day humanity. The fear on karma/sin is actually the very primitive concept of law; the philosophy of “you sow what you seed”.

The writing has gone way much more broad than I thought it would be, so let’s put the conclusion from me.

It’s not “superstition” or any kind of belief that hold us back, it’s how you use it. When you use any kind of belief (including scientifical) as a Deus Ex Machina, you close the door to any kind of argument that *might* broaden your view and give answer to the question. Don’t make it as a dogma; because no matter what, dogma is a period, full stop, that make you stuck and not moving forward.

Don’t make your belief the answer, make it the question. Make it as healthy pre-assumption, as a base of your search of an “answer”.

I mean hey, I’m a creationist that also believe in evolution. I believe God exist, but I also believe that Darwin was right. It’s possible to have a belief and being scientifical, but I think I should save this for another time.

…or in some sense maybe the “Devil on the Crossroad” is Robert Johnson’s promoter and the “Hellhound on My Trail” is the promoter’s henchman and everything is a metaphor. It’s plausible~

And it’ll be interesting to search whether this “Crossroad Blues” have any relation to “Rock and Roll is the Devil’s music” stereotype. It also make sense, seeing how a stigma can put fear to certain kind of people on the certain kind of culture. Connecting the music, where it came from, and how it affect the fear of the stuck-up society back then. I need more data, though.

…I better end this before I get even more derailed. It’s almost midnight anyway.

Ferucila

I love the way you bite
I like the way you ride
I love the way you treat me
Like enemy in bed

I’m your slave, I’m your king
You’re my mistress, you’re my sin
Shut the door, hurt me more
Give the love-pain its encore

I’m your slave, I’m your king
Be my mistress, you’re my queen
Shut the door, hurt me more
Give the love-pain its encore

‘Cause I’m in love with your darkside
No, I’m in lust with your wild side
So get me on lock me down tied
You and me still got all night

I like the way you choke
I love the way you stroke
I like the way you hurt me
I like the way you treat me

Treat me baby, like a dirt
You know I like it when it hurts
Pin me down to the floor
Give the love-pain its encore

‘Cause I’m in love with your darkside
No, I’m in lust with your wild side
So get me on lock me down tied
You and me still got all night

Keripik, Nostalgia, dan Ancol

Tahun lalu Arian13 di atas panggung Java Rockin’ Land mengatakan dengan lantang: “Semoga tahun depan makin banyak kesempatan band lokal untuk manggung.”

Harapan frontman Seringai itu keihatannya terkabul tahun ini. Daftar band lokal yang bermain semakin banyak dan, uhm, variatif. Okelah, gw nggak akan melancarkan protes nyasar-genre juga. Itu udah dijatahkan untuk kawin silang sendok-garpu di artikel sebelah. Gw akan membahas mengenai…

Seringai? Bukan, maaf ntar gw mewek inget mantan.

Andra and the Backbone? Idem. Meskipun ini adalah band major favorit gw.

Gw pengen membahas sedikit mengenai Kripik Peudeus. Satu band yang punya kesan nostalgia buat gw dan beberapa orang yang gw kenal.

It was… 2002, if I’m not mistaken. Gw baru lulus SMP dan masih berkeliaran dengan t-shirt, celana baggy yang selangkangannya di bawah lutut, sepatu Adidas Superstar putih dan topi NY Yankee merah dan manggung dengan “Break Stuff” sebagai lagu wajib. Dengan pede jauh di atas kemampuan, mendaftarlah gw untuk audisi mengisi pensi sebuah sekolah khusus cowok di bilangan Jakarta Selatan.

…okay, what the fuck lah. It was PL Fair.

As we all can guess, I didn’t make it. Pada akhirnya, gw dan gitaris gw pergi menonton acara itu untuk melihat band-band yang “katanya lebih keren daripada kita”. Ah, the glorious day of youth and tht cockiness…

AAAAAANYWAYS.

Sebelum gw jadi kedengeran kayak kakek-kakek, kita lanjutkan ke bahasan utama kita. Kripik Peudeus.

Kenapa waktu itu band ini menarik perhatian gw? Dua kata: Rap Metal.

Selain karena memang jaman itu sedang booming (berbarengan dengan Melodic Punk), band gw jaman itu memang membawakan musik sejenis. Ditarik kesamaan genre, gw yang waktu itu masih hijau banget ternganga dengan hentakan musik yang dalam bahasa gw waktu itu: “ngeboom banget”. Not to mention, mereka waktu itu nyambit-nyambitin penonton dengan keripik pedes beneran.

Masalah utama jaman itu adalah internet belum secepat sekarang. No MySpace and YouTube making me hard to keep in touch with this band. Apalagi kaset (ya, KASET) band-band lokal non-mainstream itu cukup susah dicari di Depok.

Sebagai remaja no-life, gw masih bisa mengejar eksistensi mereka di MTv sampai akhirnya pelan-pelan kehilangan sama sekali seiring menghilangnya Music Television digantikan Reality Television.

Sigh, mungkin gw memang sudah menua.

Dan lelaki yang sedang mengalami krisis akhir masa muda ini mendadak hyped up ketika melihat nama band ini di salah satu performer JRL. Mungkin karena aroma nostalgia, mungkin karena impian manggung di panggung sebesar itu belum kesampaian, atau mungkin juga karena alasan-alasan yang dia nggak juga mengerti.

Celana boleh mengetat, skateboard boleh ditinggalkan, tapi somehow, selama beberapa saat di ancol nanti gw akan kembali menjadi 16.

Kiyoharu Mori – The Real Japanese Rockstar

Kiyoharu

DISCLAIMER! This review is written by a fan. Digest with proper caution and healthy dose of second opinion.

SADS? Apa itu SADS? SADS adalah sebuah band yang (menurut wiki) bisa dikategorikan sebagai post-punk / glam rock. Dimotori oleh salah satu pelopor visual kei, Kiyoharu Mori. Band ini didirikan tidak lama setelah Kuroyume yang merupakan band Kiyoharu sebelumnya membubarkan diri pada 1999.

Menurut gw, Kiyoharu sendiri adalah J-rocker yang paling underrated, let alone semua band-bandnya. Lepas dari kenyataan bahwa dia adalah salah satu ‘pria cantik’ visual kei yang mampu tidak terlihat terlalu banci atau malah tipikal. I mean, ayolah, pria mana yang bisa pantas mengenakan baju wanita dan making out dengan beberapa stripper di video klipnya (boobs inside, jangan klik kalo di kantor)?

Yes, this man is like a walking sex machine. Or at least for the Japanese. His sexual innuendo juga diiringi dengan musik yang digarap dengan sungguh-sungguh, jadi jangan heran kalau setelah dua puluh tahun lebih masih banyak perempuan yang mengisi moshpit yang juga diisi oleh lelaki (tidak seperti kebanyakan konser visual kei di mana penonton lelaki merupakan minoritas). Dans SADS adalah penghasil musik terbaik yang pernah dia buat.

Tapi sudahlah, itu pendapat pribadi. Meskipun sampai mereka bubar di tahun 2003 mereka belum mendapat perhatian yang sepantasnya (selain dari fans Kiyoharu dan Kuroyume yang emang terkenal cukup hardcore), Kiyoharu terus melanjutkan proyek solonya dengan musik yang lebih tenang. Sampai tahun lalu, ketika dia melakukan konser “pembubaran” Kuroyume yang ternyata berakhir dengan reuni dan pembentukan ulang Kuroyume DAN SADS yang menurut Kiyoharu sendiri adalah upayanya untuk “mereset karir band nya”. So in short, that man now runs three different career. Entah ini ide yang bagus atau tidak, tapi dua hari yang lalu, pada 7/7/2010, tepat sebelas tahun mereka merilis single pertama mereka “Tokyo”, SADS merilis album barunya; “The 7 Deadly Sins”. My CD isn’t here yet, but I’ve heard two of their ten songs, and I can safely say, this album gonna be as great as their previous.

Dengan sound yang lebih berat, vokal Kiyoharu yang tidak berubah meski sudah menginjak usia 42, dan agresi yang menjadi ciri khas mereka sejak dulu. Bisa dilihat dari live digest mereka yang merupaan bonus dari DVD limited mereka:

Describe everything I love about them. Simple yet powerful, and aggressive without looking juvenile despite the fact this is his second puberty. They have changed, but in a very good way. Improving without forgetting their musical root.

Hmm? Nggak bisa memberikan penilaian karena belum pernah denger SADS sebelumnya? Don’t worry, I have compiled their best songs in one fanpicked album.

Sedikit recap via youtube untuk karir Kiyoharu secara menyeluruh:

Kuroyume era, 1994:

Kuroyume era, 1997:

SADS era, 1999:

SADS era, 2001 (I think?)

Solo era, 2006:

SADS era, 2010:

He changes, he evolves, but he’s still the man that keep making great musics. Not so man people realize it, but if you’re into visual kei, you’ll see Gackt, Dir en Grey, ScReW and some other artist’s outfit and/or persona in the video I posted. I’m not exaggerating everytime I say that this guy is one of the main shaper of the whole Japanese visual kei act. This man deserve more attention, way more than half of the act out there get.